Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej na poznańskich targach
Jedno z najpyszniejszych wydarzeń odbyło się w weekend w Poznaniu. Podczas Targów Smaki Regionów na stoisku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, której koordynatorem jest Powiat Pszczyński, można było poznać i posmakować produkty od dziewięciu lokalnych wytwórców i restauratorów. Producenci w Poznaniu promowali powiat pszczyński i wyroby oparte na lokalnych, tradycyjnych recepturach wyróżnione znakiem jakości - „pszczyńską różą”. Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej podczas pierwszego dnia reprezentowali Pasieka Tomala, gospodarstwo rolne Kozia Rodzinka i Farma Różnorodności. W sobotę 1 października - Lawenda pod Lasem, Pasieka św. Ambrożego i Brovar 16. W niedzielę – gospodarstwo rolne Sylwii i Leszka Szczotków z Ćwiklic, Rarytasy i Maszkety oraz restauracja Zacisze z Brzeźc.
W pawilonie Międzynarodowych Targów Poznańskich ma stoisku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej można było sprawdzić jak smakują m.in. kozie sery, mus dyniowy, pszczyńskie grzybki, piwa rzemieślnicze i miody z lokalnych pasiek. Była śląska kopa i ikona śląskiej kuchni – pszczyńska modro kapusta oraz lawendowe produkty. Na stoisku Województwa Śląskiego można było spróbować orzechowych produktów od Tree Nuts z Jankowic.
Lokalni producenci w Targach Smaki Regionów uczestniczyli w ramach projektu „Smaki Powiatu Pszczyńskiego”. Całkowita wartość zadania wyniosła ok. 20 tys. złotych. Na realizację projektu Powiat Pszczyński pozyskał blisko 16 tys. złotych dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
Dziękujemy wszystkim za udział w tym wydarzeniu!